Isoleren, ventileren, vocht

Isoleren, ventileren en vocht, ze kunnen niet met en ze kunnen niet zonder elkaar. Voor een gezonde woonomgeving is het goed isoleren van je huis erg belangrijk. Maar dat is niet alles! Ook een gezonde vochtbalans en goed ventileren zijn essentieel. Hoewel deze punten elkaar wellicht lijken ‘te bijten’, zorgt een goede afstemming van deze drie voor de ideale woonsituatie.

Een goede balans

Te veel vocht in huis kan leiden tot schimmel en verergeren klachten zoals astma. Maar ook een te droge lucht in huis kan voor klachten aan ogen, neus en keel veroorzaken. Zeker in de winter, wanneer de verwarming aan staat en de ramen dicht blijven, hebben veel mensen last van droge lucht. Gelukkig is hier een eenvoudige oplossing voor:

Zo bereikt u de ideale vochtbalans in huis

1. Isoleer uw woning goed.

De kans op vochtproblemen is groot als er niet of niet goed geïsoleerd is. Het leefvocht (koken, douchen etc) kan ongestoord binnendringen in muren en vloerbalken. Dit met rotting, schimmel, condens en ongedierte als gevolg. Met isolatie voorkomt u deze problemen. De wanden/vloeren worden warmer dus ook droger.

2. Ventileer uw woning goed.

Het is zo belangrijk om te ventileren! Onvoldoende ventileren brengt de gezondheid van de bewoners in gevaar. Om niet overbodig veel energie te gebruiken, moet dit met verstand gebeuren of kan men een ventilatiesysteem met warmteterugwinning aanschaffen. Een half uur luchten is in het algemeen voldoende om een vertrek weer fris te krijgen.

Lees verder over Polyurethaan isolatie